Türkiye'de artan dolandırıcılık vakaları, son zamanlarda özellikle sosyal medyada ve telefonla yapılan sahtecilikle birleşince, pek çok masum insanı mağdur etmeye devam ediyor. Dolandırıcıların kurbanı olanların sayısı her geçen gün artarken, güvenlik güçleri bu kötü niyetli kişilere karşı harekete geçti. Özellikle ‘sazan sarmalı’ adı verilen dolandırıcılık yöntemi, birçok insanı mağdur unutturdu ve mağdurların yaşadığı travma, dolandırılan sadece maddi kayıplarla kalmayıp, psikolojik etkiler de hissetmesine neden oldu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, son günlerde sosyal medyada dolandırıcılık yapan kişilere yönelik kapsamlı bir operasyon düzenledi. Polisin düzenlediği bu operasyonda, özellikle sosyal medya üzerinden ilanlar veren dolandırıcılar hedef alındı. Yapılan çalışmalar sonucunda birçok şüpheli gözaltına alındı. n Ağırlıklı olarak, ‘sazan sarmalı’ dolandırıcılığına yönelik yapılan araştırmalar sonucunda, birçok kişinin dolandırıcılara tıpkı bir sazan gibi yakalandığı ortaya çıktı. Bu yöntemde, dolandırıcılar önce insanları güvenilir bir şekilde iletişime geçiyor, ardından, sahte kazançlar ve vaadlerle, kişileri tuzağa çekiyor.
Dolandırıcılar, genellikle internet ortamında ya da sosyal medya hesapları aracılığıyla sahte hesaplar oluşturuyor. Bu hesaplar üzerinden hedef aldıkları kişileri belirli bir süre takip ederek güvenilirlik oluşturdular. Ardından şunları yapıyorlar: Sahte yarışmalar, çekilişler ya da ikili ilişkiler kurarak, kişilerin özel bilgilerine ulaşıyorlar. Bu noktada dolandırıcıların en çok başvurduğu yöntemlerden biri ise, insanların merak duygusunu kullanmak. İnsanlar, kolay para kazanma hayallerinin peşine düşerken, aslında dolandırıcıların tuzağına düşüyorlar. Ayrıca dolandırıcılar, sık sık sahte isimler kullanarak kaçmak için sürekli kendilerini değiştiriyorlar. Yani kimse kendisine güvenmeden, dolandırıcılara güvenmemesi konusunda dikkatli olmalıdır.
Sonuç olarak, dolandırıcılıkla mücadele eden güvenlik güçleri, bu tür olayların artmasını önlemek ve mağdurların koruma altına alınması konusunda yoğun bir çalışma yürütüyor. Dolandırıcılara karşı alınacak önlemler konusunda halkın daha bilinçli olması, yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesinde en büyük etkenlerden biri olacaktır. Dolandırıcıların hedefi olmamak için, güvenilir kaynaklardan bilgi almak, şüpheli görünen tekliflere karşı dikkatli olmak ve böyle durumlarda mutlaka yetkililere bilgi vermek gereklidir. Unutulmamalıdır ki, güvenilirliğin kanıtlanmadığı hiçbir durumda para aktarımında bulunulmamalıdır. Bu tür durumlarla karşılaşılması halinde hemen yetkililere başvurulmalı ve bu olaylar hakkında bilgi verilmelidir.
Umarız ki, güvenlik güçlerinin çalışmalarının etkisiyle bu tür dolandırıcılık vakaları azalır ve daha fazla insan bu mağduriyetleri yaşamaz. Dolandırıcıların yargı önüne çıkmasıyla birlikte, toplumsal güvenlik de artmış olacaktır. Her bireyin bu konuda gereken özeni göstermesi ise, toplum olarak daha güvenli bir yaşam sürmemizin anahtarıdır.